Super Bowlia pukkaa

Vuotuinen Jefun päätapahtuma maailmassa on helmikuussa Atlantassa.
NFL on kasvanut huikeisiin mittasuhteisiin vuosien saatossa. Vuotuinen liikevaihto on yli 12 miljardia. Vertailuksi voisi sanoa jääkiekon SM liigan, joka on n. 20 miljoonassa. Urheilubisnes on muutenkin amerikassa aivan eri luokassa kuin Suomessa, tai edes euroopassa.
Laskeskelin yhtenä unettomana yönä, että yhden viikonlopun aikana syksyisessä USAssa käy amerikkalaisen jalkapallon otteluita seuraamassa paikanpäällä n. 3 000 000 ihmistä. Tästä NFLn osuus on noin 1 000 000 ihmistä. Keskiarvo otteluissa on 67 000 katsojaa paikanpäällä. Yliopistosarjoissa on 10 jenkkifutis stadionia joihin mahtuu yli 100 000 katsojaa. Yliopistosarjojen katsojamäär on n. 2 000 000 katsojaa viikonloppuina. näiden lisäksi tulee vielä highschool-ottelut, joissa niissäkin päästään useiden tuhansien katsojamääriin/ottelu. Highschool otteluiden kokonaisyleisämäärä jäi laskematta, kun uni tuli. Jenkkifutis highschoolej on n. 4 000 koulua. Joku muu voi jatkaa siitä laskemista.

Palataanpa Superbowliin. 53. Super bowl pelataan tänä vuonna Atlantassa upouudella Mercedes Benz-stadionilla. Stadion maksoi 1,6 miljardia dollaria, ja sinne mahtuu 71 000 katsojaa.
Super bowl on paljon muutakin kuin ottelu. Itseasiassa nykyään tapahtuma alkaa jo viikkoa ennen ottelua erilaisilla oheistapahtumilla yms. kilpailuilla. Itse ottelupäivä on suuri kansallinen juhlapäivä USAssa. Ottelua seuraa yleensä yli 100 000 000 ihmistä eri medioista ja 20 katsotuinta TV ohjelmaa kautta-aikojen USAssa on olleet Super bowleja, kolmea ohjelmaa lukuunottamatta.
Crocodilesissa on Super Bowl valvojaisia vietetty aina 1980-luvulta asti. Joskus aikana satelliittikanavien, yhteydet TV kuvalle rakennetiin erikseen tätä ottelua varten. Erään kerran jouduttiin jopa metsää kaatamaan, jotta sateliittiantenni sai yhteyden taivaalle. Eihän meillä ollut tietoa, ettei puita saa kaupunkialueella ilman lupaa kaataa ja siitä hiukan sapiskaa tuli, mutta sekin matsi saatiin katsottua.
Tänä vuonna jälleen mennään Wilsoniin seuraamaan  Rams - Patriots -ottelua. Ottelu alkaa su-ma yönä klo 01:00 jälkeen ja päättynee n. 05:00. Puoliajalla muuten esiintyy Maroon 5 -yhtye, itselle ainakin hiukan tuntemattomampi orkesteri.
Jännä matsi tulee joka tapauksessa, hauskoja hetkiä kaikille katsojille.

Jarza #7 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Minä vai me

Juniorit jyrää

Tunteita ja elämyksiä