Siirry pääsisältöön

Super Bowlia pukkaa

Vuotuinen Jefun päätapahtuma maailmassa on helmikuussa Atlantassa.
NFL on kasvanut huikeisiin mittasuhteisiin vuosien saatossa. Vuotuinen liikevaihto on yli 12 miljardia. Vertailuksi voisi sanoa jääkiekon SM liigan, joka on n. 20 miljoonassa. Urheilubisnes on muutenkin amerikassa aivan eri luokassa kuin Suomessa, tai edes euroopassa.
Laskeskelin yhtenä unettomana yönä, että yhden viikonlopun aikana syksyisessä USAssa käy amerikkalaisen jalkapallon otteluita seuraamassa paikanpäällä n. 3 000 000 ihmistä. Tästä NFLn osuus on noin 1 000 000 ihmistä. Keskiarvo otteluissa on 67 000 katsojaa paikanpäällä. Yliopistosarjoissa on 10 jenkkifutis stadionia joihin mahtuu yli 100 000 katsojaa. Yliopistosarjojen katsojamäär on n. 2 000 000 katsojaa viikonloppuina. näiden lisäksi tulee vielä highschool-ottelut, joissa niissäkin päästään useiden tuhansien katsojamääriin/ottelu. Highschool otteluiden kokonaisyleisämäärä jäi laskematta, kun uni tuli. Jenkkifutis highschoolej on n. 4 000 koulua. Joku muu voi jatkaa siitä laskemista.

Palataanpa Superbowliin. 53. Super bowl pelataan tänä vuonna Atlantassa upouudella Mercedes Benz-stadionilla. Stadion maksoi 1,6 miljardia dollaria, ja sinne mahtuu 71 000 katsojaa.
Super bowl on paljon muutakin kuin ottelu. Itseasiassa nykyään tapahtuma alkaa jo viikkoa ennen ottelua erilaisilla oheistapahtumilla yms. kilpailuilla. Itse ottelupäivä on suuri kansallinen juhlapäivä USAssa. Ottelua seuraa yleensä yli 100 000 000 ihmistä eri medioista ja 20 katsotuinta TV ohjelmaa kautta-aikojen USAssa on olleet Super bowleja, kolmea ohjelmaa lukuunottamatta.
Crocodilesissa on Super Bowl valvojaisia vietetty aina 1980-luvulta asti. Joskus aikana satelliittikanavien, yhteydet TV kuvalle rakennetiin erikseen tätä ottelua varten. Erään kerran jouduttiin jopa metsää kaatamaan, jotta sateliittiantenni sai yhteyden taivaalle. Eihän meillä ollut tietoa, ettei puita saa kaupunkialueella ilman lupaa kaataa ja siitä hiukan sapiskaa tuli, mutta sekin matsi saatiin katsottua.
Tänä vuonna jälleen mennään Wilsoniin seuraamaan  Rams - Patriots -ottelua. Ottelu alkaa su-ma yönä klo 01:00 jälkeen ja päättynee n. 05:00. Puoliajalla muuten esiintyy Maroon 5 -yhtye, itselle ainakin hiukan tuntemattomampi orkesteri.
Jännä matsi tulee joka tapauksessa, hauskoja hetkiä kaikille katsojille.

Jarza #7 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Minä vai me

Yksi joukkueurheilun hienouksista on, että joukkueen kemia voi olla se menestyksen ratkaiseva tekijä, vaikka taitotasot ei olisikaan toisen joukkueen tasolla. Kun joukkue ja sen jäsenet ymmärtävät toistensa merkityksen tulee siitä joukkueesta suurempi kuin pelaajien summa. Tähtiä tulee aina joistakin pelaajista ja toiset tekee maaleja. Media kirjoittaa joistakin joukkueen jäsenistä, mutta se joukkue joka menestyy tietää että jokaisen panos on tärkeä. Juttelin Viime kesänä Maurice ”Mo”  Draytonin kanssa, Mo valmentaa Green bay Packersissä eli urheilubisneksen huipulla. Mo kertoi, että jopa NFL:ssä etsitää nykyään parasta henkilöä, ei välttämättä parasta fyysisesti. Toki jos olet vielä fyysisesti huippu, niin varmasti paikka löytyy liigasta. Kuinka rakentaa henkeä omaan joukkueeseen. Asennetta on vaikea tuoda ulkopuolelta, se pitää löytyä jokaiselta itseltään. Kun tätä asennetta on tarpeeksi monella tulee siitä joukkuehenki ja yleensä vahvan joukkuehengen omaava joukkue alkaa vo

Juniorit jyrää

Kävin katsomassa U13 juniorien harjoitusottelua Seinäjoen Elisa monitoimihallissa. Vastakkain oli Royals ja Crocodiles. Oli mahtavaa katsella kun molemmissa joukkueissa oli 20 pelaajan rosteri ja valmennus sekä huoltokin hyvin hoidettu. Kaikki järjestelyt toimi ja ottelu, vaikkakin vain harjoitus sellainen, oli hienoa seurattavaa. Molempien joukkueiden rosterissa oli huomattavia kokoeroja ja tuossa ikäluokassa niitä yleensä on myös taitotasolla sekä urheilullisuudessa. Tuomaristokin oli paikalla raitapaidoissaan tuoden arvokkaan lisän hienoon tapahtumaan. Kahviokin oli perustettu hallin tiloihin, joten kaikki hyvän tapahtuman elementit oli paikalla. Tuloksesta ei ole varmuutta, mutta taisi Vihreä olla tällä kertaa niskan päällä. Molemmille tuli varmasti arvokasta kokemusta kesän sarjaa varten. Tuota Crocodilesin osaksi omistamaa Elisa monitoimihallia on tullut mietittyä useammankin kerran. Halli on nyt käytössä viidettä vuotta ja uskallan väittää, että Crocodilesin nousu S

Puheenjohtajan blogi palaa

Olin Crocodiles puheenjohtajana 2010-2013 ja silloin aloitin puheenjohtajan blogin kirjoittamisen. kuukausittaisen lyhyen seurayhteenvedon avulla kerron ajankohtaisia asioita. Nyt aloittaessani toisen kauden puheenjohtajan ajattelin jatkaa tätä PJ blogi perinnettä. Kirjoittamisessa on vielä haasteita, mutta niin kuin moneen muuhunkin asiaan suhtaudun, tekeminen opettaa tätäkin. Olen säilyttänyt aikaisemmat blogit ja ehkä niitä Croco webistäkin löytyy, mutta oli mielenkiintoista lukea yli 5 vuotta vanhoja juttuja. Samalla tuli mieleen, että kyllä Crocoissa tapahtuu paljon, vaikka ei sitä tässä myrskynsilmässä itse aina huomaakaan. Meillä on paljon hienoja vapaaehtoisia toimijoita ja tietankin valtavasti harrastajia. Välillä jonkin joukkueen tai toiminnan kohdalla on haasteita, mutta kyllä niistä yli on päästy ja päästään. Vuosi sitten kun aloitin uudelleen puheenjohtajana isoimmat haasteet oli talouden puolella. Tämä monesti liittyy kasvavaan toimintaan ja järjestelmien toi